Myter

Herpes är vanligt, väldigt vanligt till och med. Enligt den amerikanska Centers for Disease Control and Prevention (CDC), har en av sex vuxna genital herpes, en sexuellt överförbar infektion som orsakas av herpes simplex virus. Trots att herpes är väldigt vanligt, finns det fortfarande en hel del myter och felaktiga uppfattningar om herpes som helt enkelt inte stämmer. Några av de vanligare är:

Om jag inte har några sår, jag har inte herpes.

Herpes kan ligga dolt, ungefär som det är i viloläge, i flera år utan att ge upphov till några märkbara symtom. På grund av detta vet många människor inte om att de har det och kan ha problem att lista ut hur och när de fick herpes. När symptomen viar sig, uppträder de ofta som små blåsor på eller runt könsorganen. Blåsorna kan se ut som finnar med klar vätska i dem, och de kan vara smärtsamma eller ha en brännande känsla. Det bästa sättet att ta reda på om du har herpes är att undersöka dig hos till exempel närmsta vårdcentral.

Vi hade inte sex, jag kan därmed inte ha genital herpes.

Herpes sprids genom kontakt hud-mot-hud med någon som bär på viruset. Det innebär att du kan få herpes genom beröring, kyssar och oralt, vaginalt, eller analsex. Personer som bär på herpes vet inte alltid de har viruset, och de kanske inte har några synliga sår på huden.

Med det sagt är din risk att få viruset högre om du har haft kontakt med en partner som har ett synligt sår. Att använda kondom flitigt kan minska risken för spridning av viruset, men inte eliminera den helt. Tyvärr minskar ingen annan typ av preventivmedel risken för detta.

Det finns botemedel mot herpes visst?

Tyvärr är det som så att om du fått herpes, kommer det att vara med dig resten av ditt liv. Viruset kan lägga vilande under längre perioder och sedan orsaka “utbrott” i tider av stress eller sjukdom.

De goda nyheterna: det finns läkemedel och mediciner som du gör att dessa utbrott försvinner snabbare. Om du bara får utbrott ibland med några år emellan, kan du ta läkemedel bara när du har ett utbrott. Om du får utbrott mer ofta, kan du ta en medicin dagligen för att hindra detta. En diskussion med en läkare kommer att hjälpa dig att avgöra vilken strategi är bäst för dig.

Jag kan få barn om jag har herpes.

Detta är något många kvinnor oroar sig för när de får reda på att de har herpes. Tack och lov, är det inte sant. Många kvinnor som lever med herpes föder friska barn, men om du har herpes är det viktigt för dig att låta din vårdgivare veta så att han eller hon kan övervaka dig för symtom. Om du under graviditeten har några sår på livmoderhalsen, slidan eller huden runt slidan, eller om du upplever symtom som stickningar eller brännande, kommer din barnmorska rekommendera ett kejsarsnitt i syfte att förhindra överföring av viruset till ditt barn. Om du inte har några symtom, kan du ha en helt vanlig vaginal födsel.

Herpes är något att skämmas för.

Detta är kanske den viktigaste myt att ta död på: även om det kan vara jobbigt att leva med herpes på grund av utbrotten, är smittan otroligt vanlig och ingenting att skämmas för.

Innehållet på denna webbplats är strikt informativt och bör inte betraktas som medicinsk rådgivning. Kontakta legitimerad sjukvårdspersonal för diagnos och behandlingsrekommendationer. Reklam och marknadsföring av receptbelagda läkemedel i Europa är förbjudet och olagligt.