Munherpes

Herpes i munnen

munherpesHSV-1, denna form av herpes, kallas vanligtvis för munsår och munherpes. Även om symptom på munherpes oftast syns på eller runt läpparna, är munherpes inte alltid begränsat till endast detta område. För vissa, kan symtom även förekomma mellan överläppen, på eller inuti näsan eller på hakan eller kinden. I dessa fall kallas herpes oral-ansiktsherpes. Du har troligen sett någon haft ett utbrott av sin munherpes. Herpes på läppen är dock överlägset vanligast.

Denna infektion överförs genom direktkontakt mellan ett smittat område och skadad hud (munsår t ex) eller slemhinnor (t ex mun eller könsorgan). Herpes kan också överföras när det inte finns några symtom. Under året finns det många dagar när viruset reaktiverar, men utan att orsaka några symptom. Detta kallas asymtomatisk utsöndring eller asymtomatisk reaktivering och kan inge en falsk trygghet hos folk. Var inte orolig, det finns behandlingar för detta.

Om en person upplever symtom muntligen, rekommenderas det att man avstår från att utföra oralsex och att kyssa andra direkt på munnen tills symptomen har försvunnit och huden ser normal ut igen. Eftersom de flesta vuxna har munherpes, är det inte ett alternativ att sluta ha sex. En kondom vid oralsex kan dock minska risken att bli smittad av genital herpes.

Genom att utföra oralsex på någon som har genital herpes, är det möjligt att få munherpes, men det är sällsynt. De flesta fall av genital herpes orsakas av HSV-2, drabbar sällan munnen eller ansiktet. Ännu viktigare, de flesta som har HSV-1 har fått det genom kyssar av släktingar och vänner, ofta som barn.

Första avsnittet

En primär infektion av munherpes kan likna det första avsnittet med genital herpes däri uttalade symptom uppstå. Under den första delen tenderar klassiska lesioner att bilda som små vätskefyllda blåsor i munnen som kan vara antingen en enda blåsa eller ett antal i ett kluster. Sår kan också visas i munnen eller på baksidan av halsen, och lymfkörtlarna i halsen kan svullna.

Ungefär som med genital herpes, kan symptomen för munherpes vara mycket milda och gå obemärkta förbi. Subtila symtom kan lätt misstas för en annan typ av infektion eller som något helt annat som finne, sår från ett bett, spricka i huden med mera.

Upprepningar

Minst en fjärdedel av personer med munherpes upplever upprepningar. Återigen, som med det första avsnittet, varierar symptomen från person till person. Lesioner kan visas som antingen en blåsa eller ett kluster av blåsor i munnen eller sår. Det är möjligt att en upprepning kommer att omfatta endast de subtila symptom som beskrevs ovan.

Tecken och symtom på en återkommande episod, när de inträffar, tenderar att hålla på under ca 8-10 dagar i genomsnitt. Blister – eller lesioner kommer vanligtvis med en skorpa över under läkningsfasen. Om det första avsnittet producerade milda symtom, tenderar efterföljande upprepningar också att vara lindriga. Frekvensen av upprepningar varierar från person till person och tenderar att minska med tiden. Exponering för solljusets ultravioletta strålar kan utlösa en upprepning.

Behandla herpes i munnen

Det finns flera läkemedel mot denna åkomma, bland annat, Aciklovir samt Valtrex.

 

Innehållet på denna webbplats är strikt informativt och bör inte betraktas som medicinsk rådgivning. Kontakta legitimerad sjukvårdspersonal för diagnos och behandlingsrekommendationer. Reklam och marknadsföring av receptbelagda läkemedel i Europa är förbjudet och olagligt.