Herpes i underlivet

Herpes i underlivet, eller könsherpes, är mycket vanligt, många bär på viruset men få vet om det. Det smittar via sexuella kontakter. Det finns ingen bot mot sjukdomen utan smittan finns kvar hela livet och kan uppstå igen vid stress eller andra infektionssjukdomar. Det finns olika typer av virusmediciner som kan ge lindring.

Hur överförs herpes?

Herpes i underlivet överförs framför allt genom sex. Risken att få eller ge någon herpes är störst när du eller någon annan har blåsor eller sår, men herpes kan överföras även när du inte har några symtom.

Herpesviruset dör snabbt utanför kroppen. Därför kan du inte få herpes av att använda samma toalett, dela handduk eller bada i samma badkar som någon som har herpes.

Munherpes kan överföras till slidan eller penisen genom munsex. Du kan också få underlivsherpes i munnen, men det är ovanligt.

Symtom – blåsor i underlivet

Man kan vara smittad av herpes utan att ha några symtom. De första symtomen kommer när viruset aktiveras. Det blir rött, kliar och svider kring könsorganen. Efter något dygn kommer vätskefyllda blåsor som brister och ger sår. Man kan också få feber och svullna lymfkörtlar i ljumskarna första gången infektionen bryter ut. Herpes i underlivet kan också ge sår kring ändtarmen, skinkorna och på låren. Det är viktigt att du tar tecken på könsherpes på allvar och undersöker dig om du misstänker att du har fått det.

Behandling

Herpes i underlivet går över av sig själv och det finns ingen behandling som botar sjukdomen. Har du däremot svåra besvär kan du få virushämmande läkemedel utskrivet av läkare. Det tas i tablettform. Virushämmande läkemedel lindrar symtomen och förkortar tiden du har besvär. De hjälper mot båda herpestyperna. För att läkemedlet ska ge bra effekt ska du ta börja ta tabletterna så snart du börjar märka av symtom.

De vanligaste läkemedlen som används är Valtrex, Aciclovir och Famvir . Dessa kan du enkelt och diskret beställa hos Dokteronline.com.

Hur kan jag undvika att få eller ge någon herpes?

  • Använd kondom om du har slidsamlag eller analsamlag.
  • Använd kondom om du har munsex med någon som har penis.
  • Använd slicklapp om du har munsex med någon som har slida.
  • Använd kondom om du använder sexleksaker som till exempel en dildo tillsammans med någon annan och tvätta den efter att du har använt den.
  • Var extra noga med att skydda dig när du har blåsor, sår eller andra tecken på sjukdomen, om du själv har herpes.
  • Var också noga med att tvätta händerna efter att du har varit på toaletten eller om du har rört vid blåsorna. Använd gärna handsprit. Annars kan du få en infektion i ögonen om du råkar gnugga dig där.
  • Var noga med att inte ta på blåsorna om du ska smeksex med någon annan. Du kan överföra herpes till någon annan genom till exempel smeksex om du nyligen har tagit på blåsorna.
Innehållet på denna webbplats är strikt informativt och bör inte betraktas som medicinsk rådgivning. Kontakta legitimerad sjukvårdspersonal för diagnos och behandlingsrekommendationer. Reklam och marknadsföring av receptbelagda läkemedel i Europa är förbjudet och olagligt.