Andra vanliga problem

Tappa håret

Att förlora håret när man blir lite äldre är väldigt vanligt då det är ärftligt. Det går dock i många fall att göra något åt det för den som vill. Har du frågor kring håravfall? Har du drabbats av håravfall? Börjar du bli tunnhårig? Både kvinnor och män lider av håravfall i mer eller mindre utsträckning. Alla drabbas, det gäller unga såväl som gamla. Håravfall kan starta i tonåren eller vänta till långt in i livet. Resultatet är att de flesta av oss när vi blivit gamla har haft håravfall, tappat hår och blivit rejält uttunnade på hjässorna. Det finns olika typer av behandlingar och läkemedel som går att nyttja för att minska problemen.

Acne

Acne är inte roligt för ungdomar, av vilka de flesta utvecklar minst en enstaka finne. För vuxna kan akne vara förödande, särskilt kvinnor, som är mer benägna än män att få akne som fortsätter in i vuxenlivet.

Det finns två typer av vuxenakne:

Långlivad akne. Akne som att varar längre än din mitten av tjugoårsåldern bildas ofta i nedre delen av ansiktet, speciellt kring munnen, på hakan, och längs käklinjen. Till skillnad från de mildare acne som du haft som tonåring, orsakar långlivad akne ofta inflammerade finnar och djupt liggande knölar eller cystor – smärtsamma lesioner som ofta leder till ärrbildning.

Sen akne. Även om du seglade genom tonåren med få finnar, kan du utveckla akne så sent som vid 30- och 40-årsåldern eller till och med under klimakteriet. Sen debut av akne kan vara lika allvarlig som långlivade akne och kan påverka bröst, ryggen samt ansiktet.